Sabredemedim bugün yeni bir takım tel aldım. Yukarıda yazdığım gibi tel seçimim Ernie Ball 2223 Nickel Super Slinky oldu. Telin fiyatı ucuz olduğu için denemek istedim.
Kutu/Ambalaj :
Teli ilk elime aldığımda ambalaj olarak fena sayılmaz ancak verilen paraya göre iyi olduğunu söyleyebilirm. Pahalı markalar gibi ancak biraz daha maliyet düşünülmüş. Buna rağmen hava almayan ambalajı yeterli.
Kutuda bir eksi olarak telin takılması hakkında kutu üzerinde ya da bir kağıda bilgilendirme olsaydı bilmeyenler için daha iyi olabilirdi.
Telin Yapısı :
Telin nikel kaplaması bulunuyor. Diğer markalar gibi paslanmaması için ya da oksitlenmemesi için bir kaplama yok. Zaten bu teli kullananların ortak sorunu telin renginin çabuk bozulması. Ancak nikel kaplama sayesinde tonlarının iyi olduğunu söyleyebilirim.
Gitara Takılması :
Gitarın marka / model ve köprü tipine göre bu değişkendir ancak biraz el becerisi ve ekipman ile kolayca takılabiliyor. Teli takarken telin bir ucunda sarı yuvarlak bir yer var. Bunu kesmek zorunda kalırsanız keskiye ihtiyacınız olabilir.
Telin Genel Durumu :
Açıkçası bu fiyata fazla bir beklentim yoktu. Eski kullandığım Elixir'in kaplamalı teline oranla telin daha alt seviyede olduğu bir gerçek. Özellikle elixir'de parmaklarınızın tellerin üzerinde çok rahat kaydığını ancak bunda biraz daha zor olduğunu söyleyebilirim. Bunun sebebi ise telde herhangi bir oksitlenme vs... gibi bir kaplamanın olmaması.
Bu durumun olumlu yanı ise sağ elinizdeki penayı tele sürterek (örneğin 24. perdeden ilk perdelere kadar) saha iyi bir ses alabiliyorsunuz. Kaplamalı tellere oranla daha iyi bir ses çıkıyor.
Sonuç :
Ucuza alınabilecek, kısa ömürlü ancak güzel bir tel olduğunu söyleyebilirim. Gitarın üzerinde ilk gelen tellerin kalitesi genelde düşüktür. Hem bu tele mahkum olmadan hemde yavaş yavaş birşeyler öğrenmek isteyen arkadaşlar için iyi bir başlangıç olabilir. Fazla masraf etmeden teli değiştirmek isteyenler için eski telinden daha iyi performans verebilecek ucuz bir ürün.
Tel ile ilgili olmasa da gitara takarken beni biraz uğraştırdı. Teli takarken akoru;
1)C
2)G
3)D#
4)A#
5)F
6)C
ye göre ayarlamaya çalıştım (DT - in the name of god). Tam işi kolaylamıştım köprünün fazla indiğini gördüm. Biraz vidalarını geçşeteyim köprü kalsın derken köprü komple kaltı

. Vidanın ucu tutuyormuş az bir çevirmeyle köprü yerinden çıktı. Köprü'yü yerine taktım ve daha uzun bir vida ile tekrar vidaladım. Sonuç olarak eskisinden daha iyi oldu. Köprü ile uğraşırken dikkat edin, benim gibi elinizde kalmasın
Biraz uzun ama inceleme tarzı birşey oldu umarım okuyanlar için bilgilendirici bir yazı olmuştur.